user_mobilelogo
De gemeente Schiedam reikt sinds 2015 jaarlijks op 9 maart de Jillis Bruggeman Penning uit aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit. In Nederland of elders in de wereld. Op de penning staat de proceszak afgebeeld.
jillisbruggemanpenning
Ontroerende uitreiking anti-discriminatieprijzen
Op vrijdag 9 maart reikte wethouder Mario Stam de Jillis Bruggeman Penning 2018 uit aan Barbara Barend. Zij kreeg deze jaarlijkse anti-discriminatie prijs omdat zij actief (en publiekelijk) geweld tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) afwijst.

Uit het persoonlijke dankwoord van Barbara Barend bleek maar weer eens hoe lastig het voor LHBT’s kan zijn om uit de kast te komen. Ook als de directe omgeving hier helemaal niet negatief tegenover staat.

Jillis Opstekers voor twee Schiedamse organisaties
Naast de uitreiking van de Penning aan Barbara Barend werden er ook Jillis-Opstekers aan lokale Schiedamse helden uitgedeeld. Schiedams Lef kreeg een Jillis Opsteker voor hun baanbrekend onderwijspakket rond het thema diversiteit.

De Frankelandgroep voor hun Roze Salon voor LHBT-ouderen. Bewoonster Erika vertelde over wat de Roze Salon en Frankeland voor haar en haar man betekenen. Dat het zo fijn is om zichzelf te kunnen zijn.

Jillis Bruggeman Erepenning
Wethouder Mario Stam kreeg uit handen van LHB-ambassadeur Frank Magielsen een blijk van waardering voor zijn inzet voor LHBT’s in Schiedam. En Frank bedankte LHBT-ambassadeur Theo van der Heijden voor zijn inzet de afgelopen jaren; Theo neemt afscheid als ambassadeur.

Klappende handjes
De bijeenkomst eindigde traditioneel bij het Jillis Bruggeman Monument voor het Oude Raadhuis. Deze keer geen minuut stilte, maar klappende handjes als verwijzing naar de landelijke hand-in-hand-actie die Barbara Barend verleden jaar ontketende.

Eerdere ontvangers van de Jillis Bruggeman Penning zijn directeur van Amnesty International Eduard Nazarski (2015), KNVB-voorman Michel van Praag (2016) en programmamaker Arie Boomsma (2017).

Foto's uitreiking Jillis Bruggeman Penning (2018)