user_mobilelogo

Op 11 maart 2019 wordt in het Stedelijk Museum Schiedam de Jilles Bruggeman penning uitgereikt aan voormalig politicus Boris Dittrich. De penning, De penning is een landelijke onderscheiding voor een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage levert aan de maatschappelijke positie van mensen die lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel (LHBTi) zijn. De penning bestaat vijf jaar en is vernoemd naar de Schiedammer Jillis Bruggeman, die in 1803 ter dood werd veroordeeld vanwege de ‘afschuwelijke zonde van de sodomie’ (homoseksuele handelingen).

Eerdere winnaars van de penning: Barbara Barend, sportjournaliste, uitgever en presentatrice, programmamaker Arie Boomsma, KNVB-voorzitter Michael van Praag en Eduard Nazarski, directeur Amnesty International de anti-discriminatieprijs.

De lokale prijs, de opsteker van Jilles gaat naar Bob van der Lugt. In het bijzonder vanwege de theatervoorstellingen ‘What’s in a name’ en ‘No Label’, waarin op een humoristische maar soms ook op zeer emotionele wijze de mens aan het denken zetten.

Door zijn manier van regisseren weet hij voor iedereen een veilige plaats te creëren, zodat ieder persoon zichzelf kan en mag zijn. Natuurlijk vergeten wij niet zijn tomeloze energie en humor die hier een centrale rol speelt.

Na de uitreiking opent het Stedelijk Museum de Expositie voor Jillis.
Met de tentoonstelling Voor Jillis haken we aan bij het lustrum van deze landelijke onderscheiding.
Iedereen is anders. De tentoonstelling onderstreept de verschillen en de schoonheid daarvan, het willen staan voor wie je bent en het morren aan wat ‘de standaard’ zou zijn.

We vinden het fijn als je je van te voren even aanmeldt. Dat kan hier.

Programma
13.30 uur Inloop
14.00 uur Welkom
14.40 uur Overhandigen opsteker Jillis Bruggeman
14.45 uur Uitreiking Jillis Bruggeman Penning
15.30 uur Opening tentoonstelling Voor Jillis
Voor Jillis

Iedereen is anders
In de tentoonstelling zijn werken van kunstenaars samengebracht die de grote diversiteit van seksuele geaardheid of genderidentiteit tot een onderwerp hebben gemaakt. Soms is hun werk activistisch, soms juist heel persoonlijk en soms puur esthetisch bedoeld. De tentoonstelling onderstreept de vele verschillen, en de schoonheid daarvan. Iedereen is anders.

Kunstenaars (selectie)
Met werk van o.a. Hans Withoos, Teun van Staveren, Erwin Olaf, Arjan Spannenburg, Bas Meerman, Evelyne Taocheng Wang, Femmy Otten, Ferdinand Erfmann.